Το quality-life.gr χρησιμοποιεί cookies, για να διασφαλίσει ότι απολαμβάνετε την ηλεκτρονική σας ασφάλεια στην ιστοσελίδα μας και για να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη. Περισσότερες πληροφορίες
Ελληνικά English
"Πάντα έχουμε αρκετό χρόνο όταν τον χρησιμοποιούμε σωστά"JOHANN WOLFGANG VON GOETHE
Τι είναι το NLP

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ NLP

Neuro Linguistic Programming

Νευρογλωσσικός προγραμματισμός

 

Το NLP γεννήθηκε τη δεκαετία του ΄70 στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από τον μαθηματικό Richard Bandler και το γλωσσολόγο John Grinder.

Εμπεριέχει το έργο πολλών στοχαστών στους τομείς της ψυχολογίας, γλωσσολογίας, ανθρωπολογίας και πολλών άλλων κοινωνικών επιστημών.

Ανάλυση του όρου:

Nεύρο: Αναφέρεται στο νευρικό σύστημα μέσω του όποιου επικοινωνούμε με το εξωτερικό μας περιβάλλον, επεξεργαζόμαστε τις εμπειρίες που δεχόμαστε μέσω των πέντε αισθήσεων (Όραση, Ακοή, Γεύση, Οσμή και Αφή) μεταβιβάζοντας τις πληροφορίες από τα αισθητήρια όργανα στον εγκέφαλο και αντιστρόφως.

Γλωσσικός: Αναφέρεται στη γλώσσα, τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για να μεταδώσουμε στους άλλους την εμπειρία μας, αυτό που αισθανόμαστε αλλά και μη λεκτικά συστήματα επικοινωνίας που αντικατοπτρίζουν τη νευρολογία μας.

Προγραμματισμός: Λέξη δανεισμένη από το χώρο των υπολογιστών και δηλώνει ότι οι σκέψεις, οι δράσεις, τα συναισθήματα έχουν μια δομή η οποία μπορεί να επαναπρογραμματιστεί, δηλαδή ν’ αλλάξει για να επιτύχουμε συγκεκριμένα και θεμιτά αποτελέσματα.

Το nlp ασχολείται με το πως λειτουργεί ο νους μας, πως οργανώνουμε τις πληροφορίες που προσλαμβάνουμε μέσω των πέντε αισθήσεων μας, με ποιους τρόπους κινητοποιούμε ή μπλοκάρουμε τον εαυτό μας και πως μπορούμε να αλλάξουμε κάποια αυτόματα πρότυπα αντιδράσεων, ώστε να έχουμε νέες επιλογές στη ζωή μας.

Στόχος των ιδρυτών, να βοηθήσουν το άτομο να βελτιώσει την:

- Επικοινωνιακή του ικανότητα

- Να μεταβάλει στοιχεία της συμπεριφοράς του,αν αποφασίσει ότι είναι δυσλειτουργικά

- Να αυξήσει την επίδοση του και να πετύχει τους στόχους του.

Η λίστα με τις περιπτώσεις που μπορεί o Νευρο-γλωσσικός Προγραμματισμός να βοηθήσει περιλαμβάνει από :

  • Έλεγχο και μείωση του άγχους/stress
  • Διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων
  • Αντιμετώπιση φοβιών
  • Διαγραφή περιοριστικών πεποιθήσεων, που παρακωλύουν την προσωπική  ανάπτυξη 
  • Χτίσιμο και εδραίωση αυτοεκτίμησης/αυτοπεποίθησης
  • Βελτίωση της επικοινωνιακής ικανότητας
  • Θέσπιση και επίτευξη στόχων
  • Ανάλυση των στρατηγικών του ατόμου και δημιουργία νέων περισσότερο λειτουργικών
  • Κατανόηση του τρόπου σκέψης και λειτουργίας των άλλων

Στόχος μας πάντα να βοηθήσουμε το άτομο να βρει ή να δημιουργήσει νέες επιλογές.Όπως είχε πει η σπουδαία οικογενειακή θεραπεύτρια Βιρτζίνια Σατίρ<όταν οι άνθρωποι έχουν επιλογές, διαλέγουν την καλύτερη. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά δεν έχουν>